M Imre üzente 1 hete

Ketten: „Nem közönséges, hanem különleges emberek vagyunk” | 2024. márc. 31.

A Jeti Mozi bemutatja a Down-szindrómások világnapja alkalmából Dobray György Ketten című dokumentumfilmjét. Ez a film egy rendkívül kedves Down-szindrómás párról, Ciliről és Marciról szól, akiknek a mindennapi életében enged bepillantást a film. Az esküvőjükre készülődő Cili és Marci életét az egymás iránt érzett szeretetük legalább annyira meghatározza, mint a művészet. Ez a film nem arról szól, hogy mennyire nehéz a Down-szindrómások élete, hanem arról, hogy mennyire teljes és önálló életet tudnak élni.

Stáblista:

Rendező: Dobray György
Alapötlet Szerző: Dobray György
Producer: Dobray György, Détári Géza
Operatőr: Dobray Máté
Vágó: Dobray Máté

A Jeti Mozi, a 444 aloldal, ahol magyar dokumentumfilmeket teszünk közzé a Magyar Dokumentumfilmesek Egyesületének (MADOKE) közreműködésével.
https://www.youtube.com/watch?v=Sb5esmiHraI

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Új funkciók érkeztek a Zoomra, amelyek megkönnyítik a koncentrálást - így állítsuk be őket

Fókusz Mód

A nevéhez illően a figyelem fenntartását segíti elő a megbeszélések közben. A cég leírása szerint ezt elsősorban az oktatók munkájának megkönnyítésére szánják, mivel fókusz módban a hallgatók csak az előadót és saját magukat, valamint a megosztott tartalmat látják, a többi résztvevő nem jelenik meg a képernyőn. A szervező az összes jelenlévő videóját látja és amennyiben megosztásra érdemesnek talál egy tartalmat, akkor dönthet úgy, hogy azt mindenki számára láthatóvá teszi. A többiek a résztvevők nevének listáját is látják és hangját hallják, de a képük nem jelenik meg.

Megbeszélés átirányítása eszközök között

Időnként szükség lehet rá, hogy egy értekezlet folyamán mobil verzióról asztali gépre/ laptopra váltsunk, és fordítva, mondjuk a lemerülő félben lévő akkumulátorok miatt, ezt most egyszerűen megtehetjük az átváltás funkcióval (Switch). A folyamat hasonlóan működik, mintha átmenetileg elhagynánk a megbeszélést, majd újra bejelentkeznénk, vagyis egyes funkciók és beállítások elvesznek és újra kell indítani őket, de maga a megbeszélés zavartalanul folytatódhat tovább.

Automatikus gesztusfelismerés és kapcsolódó ikonok

Ez a funkció iPadeken futtatható, és, bár elsőre egy kevésbé látványos újításnak tűnik, de segít az előadók számára a csoport kezelésében azzal, hogy a résztvevők bizonyos mozdulatait ikon formájában is megjeleníti a képernyőn, így hangsúlyosabbá téve a jelzéseket. A gesztusfelismerés egyelőre csak két fajta kézmozdulatot ismer fel, az egyik a feltartott kéz, vagyis a jelentkezés, ami egy online órán jöhet a legjobban, a másik a feltartott hüvelykujj, vagyis az univerzális minden oké jelzés.

A résztvevők képernyőmegosztásának korlátozása

Egy - egy konferencián érzékenyebb adatok is közlésre kerülhetnek a résztvevők között, de ha nem akarjuk ezeket külső partnerekkel is megosztani, akkor korlátozható a résztvevők képernyő megosztásának lehetősége, így szervezőként kivehetjük ennek irányítását a kezükből. A korlátozás beállításához, amely már korábban is elérhető funkció volt, egyszerűen a képernyő megosztása (Share Screen) melletti felfelé mutató nyíllal a haladó opciót kiválasztva (Advanced Sharing Options) a szervezőt (Only Host) kell bejelölni.

Fontos tudni, hogy némelyik funkció - nem mind - csak akkor működik, ha a Zoom minimum 5.7.6 verziójára frissítettünk, korábbi verziókkal nem használható.

Részletek:
https://raketa.hu/uj-funkciok-zoomon-igy-allitsuk-be

Válasz

M Imre üzente 3 éve

Biztonságos a Zoom? | Koczka Ferenc
https://www.youtube.com/watch?v=yPWpnuS9_5c

A zoom.us szolgáltatásával kapcsolatban egyre nagyobb a bizalmatlanság, ezek egy része nem teljesen alaptalan. Megmutatok pár szabályt, amit érdemes betartanod a használata során.

Kapcsolódó:

-- A MÜK visszavonta a Zoom auditációját
https://jogaszvilag.hu/napi/a-muk-visszavonta-a-zoom-auditaciojat/

-- Zoom felhasználók veszélyben: egyre több a csaló oldal
https://nki.gov.hu/it-biztonsag/hirek/megindultak-a-tamadasok-a-zoom-ellen/

-- Biztonsági megfontolások a videókonferencia szolgáltatások kapcsán
https://nki.gov.hu/it-biztonsag/tanacsok/biztonsagi-megfontolasok-a-videokonferencia-szolgaltatasok-kapcsan/

-- FBI warns video calls are getting hijacked. It's called 'Zoombombing'
https://edition.cnn.com/2020/04/02/us/fbi-warning-zoombombing-trnd/index.html

Válasz

M Imre üzente 3 éve

Itt a tankönyv arról, mitől lesz hatékony egy Zoom-tanterem | 2020 november 27.

Az odáig rendben van, hogy a távoktatásban elengedhetetlen egy videókonferencia-szoftver, de nem mindegy, hogy használjuk. Tippekkel, trükkökkel segít a pedagógusoknak egy magyarul most megjelent sikerkönyv.

Immár magyar nyelvű kiadásban is elérhető
https://geopen.hu/termekek/zoom-tanterem-modszertani-kezikonyv-a-hatekony-digitalis-oktatashoz
a Harvard Egyetem professzorának sikerkönyve, a Geopen Kiadó gondozásában most megjelent Zoom tanterem, melyben a szerző, Dan Levy gyakorlati útmutatást nyújt abban, hogy miként lehet a Zoom számos funkcióját hatékonyan felhasználni a pedagógiai célok eléréséhez. A könyv nélkülözhetetlen a tanárok számára az online oktatásban, de hasznos a későbbiekben is, visszatérve majd az osztálytermekbe.

Dan Levy másfél évtizede tanít a Harvardon, ahol a hatékony digitális oktatás és tanulás elkötelezett híveként és lelkes népszerűsítője módszertani és mesterkurzusokon osztja meg tudását hallgatóival és kollégáival. A Zoom-tanterem című kézikönyvét azoknak a gyakorló tanároknak a figyelmébe ajánlja, akik szembenézve a digitális kor rendkívüli járványhelyzettel megnehezített kihívásaival, hatékonnyá szeretnék tenni élő online tanóráikat.

Forrás: https://computerworld.hu/karrier/itt-a-tankonyv-arrol-mitol-lesz-hatekony-egy-zoom-tanterem-287431.html

Válasz

M Imre üzente 3 éve

Bár egyelőre itthon a tervek szerint hagyományos tanév indul, jó tudni, hogy a távoktatásban is egyre többet tud a népszerű videókonferencia-app.

A Zoom ingyenes változata jelenleg 40 perces limittel működik, tehát egy-egy meeting maximum ennyi ideig tarthat megszakítás nélkül. Az oktatási intézmények, pontosabban az általános iskolák és középiskolák számára lehetőség van arra, hogy a Zoom for Education oldalon
https://zoom.us/education
kérvényezzék a koronavírus idejére az ingyenes, de korlátozásoktól mentes használatot.

Magyarországon a jelenlegi tervek szerint "normál" oktatással indul szeptemberben a tanév, de érdemes felkészülni arra, hogy egy esetleg ide is begyűrűző második járvány-hullám esetén ismét az otthoni tanulásra terelődik vissza a hangsúly. Emellett pedig még mindig vannak bőven olyan esetek, ahol marad a távoktatás, például nem állami tanintézetek, különórák esetében. Most olyan új funkciók érkeztek a Zoom szolgáltatásba, amelyeknek az oktatók örülhetnek.

Egyrészt a meetingek adminisztrátora (jelen esetben a tanár vagy oktató) könnyen megadhatja, hogy nézzen ki a virtuális osztályterem, tehát milyen felosztásban látsszanak a diákok, ezáltal például "kihívhat felelni" egyes diákokat vagy csoportokat akik több fókuszt kapnak a nézetben.

Emellett bővülnek a lehetőségek a hangok elnémítására és a némítás feloldására. Előzetes, kétoldalú beleegyezés után maga a tanár is feloldhatja egyes résztvevők némítását, ami hasznos például akkor, ha a diák épp valamilyen bemutató közben van, ahol mindkét kezére szükség van, esetleg zeneóra keretében hangszert használ, vagy egyszerűen csak kevéssé gyakorlott a Zoom használatában.

Fontos újítás lesz, hogy kiscsoportos feladatokhoz létre lehet hozni különálló csevegőszobákat, ahol az egyes munkacsoportok egyenként, de a tanár szeme előtt dolgozhatnak. Ugyancsak lesz egy kiemelt audió vezérlőpultja a tanároknak, amivel az egyes résztvevőknél külön állíthatják a hangminőséget. Ezen felül megtehetik majd, hogy kilenc kiemelt tanulót külön "kiragasszanak" a főképernyőre, akik mindig látszanak még akkor is, ha egyedi nézetben mások néha nem jelennek meg a kijelzőn. Ez hasznos lehet olyan diákoknál, akikre valamiért jobban oda kell figyelni, de például siketnémák esetében a jelbeszédet is jobban lehet így követni, hiszen ők nem adnak ki hangot, ami az egyedi nézetben előrehozná a saját ablakukat. Ugyanígy egyébként a siketnéma diákok is kiragaszthatják a tanár és egy másik személy (például a jeltolmács) ablakát.

Az újdonságok augusztus és szeptember folyamán folyamatosan kerülnek be a Zoom szolgáltatásába, ezért érdemes időről-időre megnézni, van-e frissítés, és ha igen, telepíteni.

https://computerworld.hu/tech/a-tanarok-orulhetnek-a-legujabb-zoom-funkcioknak-283403.html

Válasz

M Imre üzente 3 éve

Kedves RCM követők, köszönjük türelmeteket, ahogy ígértük elkezdtük feltölteni üzeneteiteket teljes terjedelmükben, feliratozva. Lehetőséegeinkhez mérten folyamatosan bővítjük a tárat, mely az alábbi linken tekinthető meg.
Fogadjátok szeretettel őket, mégegyszer köszönjük mindenkinek aki küldött üzenetet és részt vett a 6.Rehab Critical Mass online eseményünkön. https://www.youtube.com/channel/UCS-Ag65DbPa5jJApg-Pkazg

Válasz

M Imre üzente 3 éve

Május 9-től a Zoom tovább erősíti védvonalait, és az ingyenes fiókoknál minden videomeeting esetében megköveteli majd a jelszavas belépés használatát, ezzel akkor is meggátolva a kéretlen csatlakozást, ha az adott meeting azonosítója aktív, és az illetéktelen felhasználó ismeri is azt.

Az ingyenes felhasználóknál továbbá a várakozószobákat is alapértelmezetten bekapcsolja a cég, így az adminisztrátoroknak lehetőségük lesz egyenként, előre jóváhagyni az egyes felhasználók csatlakozását az adott híváshoz.

Részletek: https://www.hwsw.hu/hirek/61749/zoom-videochat-meeting-biztonsag.html

Válasz

M Imre üzente 3 éve

Angol nyelvű kiadvány, de így is hasznos lehet (PDF):

Zoom - Quick Reference Guide

This Zoom Reference provides shortcuts, tips, and tricks for the popular video conferencing software.

https://sf.tradepub.com/free/w_cusb118/

Válasz

M Imre üzente 3 éve

Helena Dalli – A koronavírus járvány hatásai a fogyatékossággal élő emberekre
on 2020. 05. 13.
http://egyuttvelunk.onervenyesites.hu/?p=2867

Helena Dalli egy európai uniós biztos.

Az európai uniós biztos az a személy,
aki az Európai Bizottságban
egy bizonyos szakterületért felelős.
Helena Dalli az egyenlőségért felelős.

Helena Dalli előadást tartott az interneten keresztül.
Az előadás arról szólt,
hogy milyen hatásai vannak a koronavírus járványnak
a fogyatékossággal élő emberek életére.

Az előadást az Európai Parlament
Fogyatékosságügyi munkacsoportja előtt tartotta.
A Fogyatékosságügyi munkacsoport
a fogyatékossággal élő emberek életét érintő
kérdésekkel foglalkozik.
A munkacsoport tagjai európai parlamenti képviselők,
különböző országokból
és különböző politikai pártokból.

Helena Dalli elmondta,

hogy az intézményekben élő
idős emberek és fogyatékossággal élő emberek életét
nagyon megnehezíti a koronavírus járvány.

Dalli azt is elmondta,

hogy az Európai Uniónak
és az Európai Unió tagországainak
most is tiszteletben kell tartaniuk
a fogyatékossággal élő emberek jogait.
A fogyatékossággal élő emberek jogai
a Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló
ENSZ Egyezményben vannak leírva.

Helena Dalli hozzátette:

Az Európai Bizottság számára az a legfontosabb,
hogy az Európai Unióban mindenki
biztonságban legyen és egészséges legyen.
Az Európai Bizottság több intézkedést is hozott,
az egészségügy területén,
amivel segítik az embereket és a tagországokat
a koronavírus járvány idején.

Például

-- azon dolgoznak,

hogy az Európai Unióban
legyen elegendő védőfelszerelés.

-- Létrehozták
a Szolidaritás az egészségügyért nevű kezdeményezést.
Ez a kezdeményezés segíti
a tagországok egészségügyi rendszereit.

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/hu/QANDA_20_577

-- Megkönnyítették a tagországok számára
az európai uniós pénzügyi alapok felhasználását
a válság alatt.

Helena Dalli beszélt a koronavírus járvány hatásairól is.

Elmondta, hogy

-- a lezárások nagyon megnehezítik

a fogyatékossággal élő emberek és családjaik életét.

-- A távoktatás sok tanulónak bonyolult,
vagy nem hozzáférhető.

-- Sok segítő szolgáltatás leállt.

Ezért a szülőknek kell egyedül ellátniuk
a sok segítséget igénylő
fogyatékossággal élő gyermekeiket.

Helena Dalli kijelentette:

Meg kell akadályozni
a fogyatékossággal élő emberek
hátrányos megkülönböztetését.

A távoktatást mindenki számára hozzáférhetővé kell tenni.

A koronavírus járványról szóló információknak is
hozzáférhetőnek kell lenniük.

El kell kerülni,
hogy a fogyatékossággal élő emberek,
akik jelenleg nem intézményben élnek,
intézménybe kerüljenek
a járvány okozta válság miatt.

Az intézményekben élő emberek
teljesen el vannak zárva másoktól
a lezárások miatt.
Helena Dalli szerint
senkiről nem szabad megfeledkeznünk.
Senki nem maradhat segítség
és segítő szolgáltatások nélkül.

Ezt a cikket az Inclusion Europe cikke alapján írtuk.

https://www.inclusion-europe.eu/helena-dalli-speach-parliament-etr/

Helena Dalli teljes beszédét, angol nyelven
ide kattintva lehet elolvasni.

https://ec.europa.eu/commission/commissioners/2019-2024/dalli/announcements/speech-commissioner-dalli-impact-coronavirus-outbreak-persons-disabilities_en

Válasz

M Imre üzente 3 éve

Csehországban készítettek egy könnyen-érthető, illusztrált kiadványt fogyatékossággal élő személyek számára a COVID-19 járvánnyal kapcsolatosan.

Lefordították magyarra is.

Az alábbi linken megtekinthető:

http://efoesz.hu/wp-content/uploads/2020/05/COVID-19_EasyRead_HU-1.pdf

Vagy itt:

https://www.dropbox.com/s/5e92gt5sjgnqdez/Rajzos%20t%C3%A1j%C3%A9koztat%C3%B3%20kiadv%C3%A1ny%20fogyat%C3%A9koss%C3%A1ggal%20%C3%A9l%C5%91%20szem%C3%A9lyeknek%20%28COVID-19%20EasyRead%2C%20Csehorsz%C3%A1g.%20%C3%89FO%C3%89SZ%29.pdf?dl=0

Válasz

M Imre üzente 3 éve

2020. május 22. | A COVID-19 ÉS A FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐ SZEMÉLYEK JOGAI: IRÁNYMUTATÁS

A COVID-19 világjárvány a társadalom minden tagjára fenyegetést jelent, de a fogyatékossággal élő személyek aránytalanul nagy mértékben érintettek a hozzáállásbeli, környezeti és intézményes akadályok miatt, melyek a COVID-19 következtében jelentkeztek.

Ezért az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosi Hivatala (OHCHR) készített egy iránymutatást, amelynek célja, hogy tudatosítsa a járvány fogyatékossággal élő személyekre és jogaikra gyakorolt hatását; felhívja a figyelmet néhány ígéretes nemzetközi gyakorlatra; valamint, hogy azonosítsa azokat a kulcsfontosságú intézkedéseket, amelyekből az államok és más érdekelt felek kiindulhatnak.

A szöveg angol nyelven jelent meg, a magyar fordítást az ÉFOÉSZ önkéntesei és munkatársai végezték. A magyar változat elérhető innen:

https://efoesz.hu/efoesz/a-covid-19-es-a-fogyatekossaggal-elo-szemelyek-jogai-iranymutatas/

https://www.facebook.com/kozpont.efoesz/posts/2345610332399512

Válasz

M Imre üzente 3 éve

Kapcsolódik...

Önérvényesítés a koronavírus járvány idején | 2020. 05. 25.
http://egyuttvelunk.onervenyesites.hu/?p=2879

Az Inclusion Europe rendszeresen szervez beszélgetéseket
az interneten keresztül.

A beszélgetések célja,
hogy az Európa különböző országaiban lakó
érdekvédők és önérvényesítők
tapasztalatot tudjanak cserélni.

Az Inclusion Europe május 22-én, pénteken is
szervezett egy érdekes beszélgetést.

Arról beszélgettünk:

– Milyen hatással van a koronavírus járvány
az önérvényesítők életére?
– Hogyan dolgoznak az önérvényesítő szervezetek
ebben az időszakban?

Az egyik előadó Bercse László volt.
László az Európai Önérvényesítő Platform elnöke.

Az Európai Önérvényesítő Platform neve röviden: EPSA.

Az EPSA kérdőívet készített.

A kérdőívvel megkérdezték a tagjaikat:

-- Milyen hatással van a koronavírus járvány
az önérvényesítők életére?
Hogyan dolgoznak az önérvényesítő szervezetek
ebben az időszakban?

László beszámolt a kérdőív eredményéről,
vagyis arról,
hogy mit válaszoltak az európai önérvényesítők.

László magyar nyelven tartotta meg az előadását,
angol tolmácsolással.
A beszélgetés ezen kívül angolul zajlott.

Ha szeretnéd elolvasni László beszédét magyarul,
kattints ide.

https://www.inclusion-europe.eu/wp-content/uploads/2020/03/EPSA_%C3%A1ll%C3%A1sfoglal%C3%A1s_MAGYAR.docx.pdf

László után angol előadók következtek.
Az angol előadók arról beszéltek,
hogyan dolgoznak az angol önérvényesítők
a koronavírus járvány idején.

Elmondták, hogy a járványnak sok rossz hatása van.

Például:

-- Az intézményekben élő emberek
teljesen el vannak zárva másoktól.

-- Sok szolgáltatás leállt,
ezért nem mindenki kapja meg a szükséges segítséget.

-- Sok önérvényesítő rossz kedvű és magányos
a bezártság miatt.

Azt is elmondták,
hogy érdekes módon,
a járványnak jó hatásai is vannak az önérvényesítők munkájára.

Például:

Sokan készítenek könnyen érthető leírásokat a vírusról.
Így még többen megismerik és használják
a könnyen érthető kommunikációt.

-- Sokan tartanak szakmai beszélgetéseket
az interneten keresztül.
Így sokan tudnak egymással tapasztalatot cserélni.
Olyanok is,
akik személyesen,
a járvány előtt is csak nagyon nehezen tudtak volna találkozni.

-- Sok önérvényesítő beszélget egymással
az interneten keresztül.
Így segítenek egymásnak átvészelni
ezt a nehéz időszakot.

Az angol előadók előadását ide kattintva lehet letölteni,
angol nyelven.

http://www.inclusion-europe.eu/wp-content/uploads/2020/03/What-self-advocactes-are-doing-22.5.20.pptx

A beszélgetés többi résztvevője is egyet értett a következőkben:

-- Több önérvényesítő szervezet tagjai
gyakran és egyszerre sokan beszélgetnek egymással
az interneten keresztül,
a járvány kezdete óta.
Gyakrabban és egyszerre többen,
mint a járvány előtt.

-- Nagy különbségek vannak az önérvényesítők között.
Könnyebb azoknak,
akiknek van számítógépük vagy okostelefonjuk,
és tudják is ezeket használni.
Ők könnyebben tudják tartani a kapcsolatot
a családtagjaikkal, segítőikkel, és a barátaikkal.
Nehezebb azoknak,
akiknek nincs számítógépük vagy okostelefonjuk,
vagy nem tudják ezeket magabiztosan használni.
Ők sokkal inkább el vannak zárva másoktól.
Sokkal inkább érzik magukat szomorúnak
és magányosnak.

-- Az értelmi fogyatékossággal élő emberek
mindig is hátrányban voltak másokhoz képest,
több területen.
Ezek a hátrányok most még jobban megmutatkoznak.
Például sokan
eddig sem kaptak megfelelő segítséget a tanuláshoz.
Most pedig még nehezebben tudnak részt venni
az távoktatásban.
Vagy azért, mert az bonyolult számukra,
vagy azért, mert nincsen számítógépük,
amin tanulhatnak.

Nemrég mi is írtunk arról,
milyen nehézségekkel találkoznak
az értelmi fogyatékossággal élő tanulók a távoktatásban.
Ha szeretnéd elolvasni az erről szóló cikket,
kattints ide.

http://egyuttvelunk.onervenyesites.hu/?p=2873

Ha szeretnél részt venni az Inclusion Europe beszélgetésein,
az interneten keresztül,
kattints ide, Inclusion Europe honlapjára.

https://www.inclusion-europe.eu/inclusion-europes-online-meetings-open-to-all/

Az Inclusion Europe honlapján megtalálod,
hogy mikor, milyen témában szerveznek beszélgetést.
A beszélgetésekről szóló leírások
és a beszélgetések is angol nyelven vannak.

Válasz

M Imre üzente 3 éve

Felvonulás helyett chatszoba: rendhagyó Rehab Critical Mass vasárnap
https://nepszava.hu/3078107_felvonulas-helyett-chatszoba-rendhagyo-rehab-critical-mass-vasarnap
2020.05.15.

Az idei felvonulás ugyan elmarad, de az érintettek most sem maradnak magukra. Online kaphatnak szakértői segítséget vasárnap a fogyatékkal, mentális problémákkal, vagy függőséggel élők és hozzátartozóik.
Rendhagyó Rehab Critical Mass (RCM) nap lesz május 17-én. A szervezők a pandémia ellenére kiváló módot találtak nem csak arra, hogy felhívják a figyelmet a fogyatékkal élőkre, hanem arra is, hogy segítséget nyújtsanak a rászorulóknak. Az RCM civil kezdeményezés célja egyfelől, hogy összefogja a fogyatékossággal élő személyeket, így erősítse az érdekvédelmi képességüket, másfelől, hogy az össztársadalom számára láthatóvá váljanak, és erősödjön a szolidaritás az emberek között. Surányi Judit szociológus, kulturális antropológus és addiktológiai konzultáns, a projekt főszervezője arról beszélt a Népszavának: a Rehab Critical Mass Facebook oldalán lesz az esemény, ott osztják majd meg azt a 40 perces videót, amit a számukra beküldött anyagokból készítettek.

– Hatvan üzenet érkezett mindenféle sérültségi csoportoktól (Down-szindrómával élők, vakok, hallás- vagy látás sérültek, mozgássérültek) és közéleti személyektől, többek között Börcsök Enikőtől, Csőre Gábortól, Kovács Patríciától, Scherer Pétertől és Vajdai Vilmostól. Ezek nagyon sok erőt adhatnak – mondja Surányi Judit.

A videó vetítése 18 órakor kezdődik, ezt követően pedig a Zoom alkalmazás segítségével két órán keresztül olyan online szobák indulnak, ahol rangos szervezetek és szakértők várják az érdeklődőket. A Zoom letöltésében a www.rehabcriticalmass.hu oldalon is segítséget kaphatnak az érdeklődők.

– Olyan szervezetek mutatkoznak be, akikhez később is lehet fordulni segítségért. Lesz például egy EMDR trauma szoba, ami kifejezetten a vírus okozta félelmekre és stresszre reagál és megtanítanak egy olyan módszert, amit a hétköznapokban is lehet használni a stressz kezelésre. Azok, akik egyedül vannak otthon, és mozgásukban annyira korlátozottak, hogy nem tudják megcsinálni a gyakorlatot, később is részt vehetnek egy ilyen alkalmon. Az Ébredések alapítványnak is indul két szobája, egyikben a bipoláris zavarral élőket várják. Külön szobája lesz a Rehab Critical Massnak és téma lesz az élet az amputáció után is. A Suhanj! Alapítvány non-profit, közhasznú szervezet is készül egy fitness szobával, hiszen a mentális segítség mellett a mozgás is nagyon fontos. Kerekesszékes edzők és trénerek várják az embereket. A Narcotics Anonymous nonprofit világszervezetének magyar csapata is csatlakozik, náluk a függők és szenvedélybetegek találnak támogatókra. A Kék Pont Alapítvány pedig a függők hozzátartozóit várja. Az Önállóan lakni közösség szobájában arról folyik majd a diskurzus, hogy mozgássérültként hogyan lehet boldogulni, hol kérhető segítség és milyen jogvédelem áll rendelkezésre. De a megváltozott munkaképességűek is külön szobában beszélgethetnek szakértőkkel akár a vállalkozási lehetőségekről is – sorolja Surányi Judit.

Az összesen tíz szobába akár anonim módon is be lehet lépni, opció lehet, hogy a képet nem, de a hangot hallják a többiek, vagy akár hang nélkül is csatlakozhat bárki, pusztán írásban kommunikálva. A cél, hogy fizikai és lelki segítséget is kapjon az, aki erre rászorul.

Surányi Judit szerint csaknem kétmillió ember érintett közvetlenül valamilyen mentális betegségben, függőségben vagy fizikai fogyatékosságban. Ezért is szorgalmazza a civil kezdeményezés az összefogást, hiszen csak így lehet hatást gyakorolni a döntéshozókra is.

Válasz

M Imre üzente 3 éve

Ők adhatnak erőt: akik el tudják mondani, hogyan lehet a karantént túlélni

Magyarországon a fogyatékkal élő emberek jelentős része járványhelyzet nélkül is folyamatosan karanténban érezheti magát: bár csaknem félmillió polgártársunkról van szó, szinte láthatatlanok – az akadálymentesség még mindig kivételes állapot. Sok helyre fizikailag sem lehet eljutni, és mentálisan is sok az akadály.

Többek között ezért jött létre 2014-ben a Rehab Critical Mass felvonulása, hogy egy napra a fogyatékkal élők, hozzátartozóik megmutathassák magukat, és a velük szolidáris tömeggel együtt mutassanak fel egy másik képet a sérült emberekről. Hogy egy napra létrejöjjön egy olyan közös tér, ahol valóban mindenki számára lehetőség nyílik a felszabadult együttlétre.

„Kétirányú érzékenyítésben gondolkoztunk. Elsődleges a láthatóvá tétel projekt: rengeteg fogyatékkal élő ember van, és jó lenne, ha ők is ugyanúgy, hasznos és egész, teljes jogú részei lehetnének a társadalomnak. Másrészt ebben a társadalom is vegyen részt, és tudja, hogyan kell segíteni” – fogalmaz Surányi Judit, az esemény egyik szervezője.

Idén az RCM arra jutott, hogy mivel tavasszal-nyáron nem kerülhet sor a demonstrációra, ezért a járvány nyomán szélesebb körben is felfedezett internetes eszközökkel szervez online együttlétet.

Az RCM Alapítvány ügyvezetője a fentieken túl azt is elmondta a Mércének, hogy a jelenlegi helyzetben az is különleges -ahogy a hozzájuk beérkezett üzenetekből is kitűnik -, hogy ezúttal a fogyatékos emberek lehetnek azok, akik „el tudják mondani, hogyan lehet egy ilyen bezártságot túlélni, ők adhatnak erőt”.

A vasárnap 18 órától kezdődő rendezvény első felében „filmmé varázsolva” tekinthetjük meg a Facebookon az ország minden részéből érkezett üzeneteket. A videóüzenetek megfogalmazásában és megformálásában részt vettek az ügyet támogató közéleti szereplők, színészek és zenészek, a különböző sérültségi csoportba tartozó érintettek mellett – akik közül sokan maguk is művészek. A második részben pedig, továbbra is az online térben, több beszélgetésre kerül majd sor, a Zoom program révén nyitható 12 „szobában”. Itt nézőként, hallgatóként, saját arcunkkal, de akár anonim formában is részt vehetünk. A cél a tapasztalatok megosztása, de valós segítséget is kaphatnak az érintettek.

Így például saját „szobája” lesz az Önállóan lakni-Közösségben élni csoportnak, akik elsősorban mozgássérültek érdekvédelmével, az akadálymentesítés problémáival foglalkoznak. Egy másik szobában várja az érdeklődőket az Ébredések Alapítvány, ahol azoknak segítenek, akik „lelkileg elakadtak az életükben”. A többi résztvevő között találjuk a Nem adom fel csapatát vagy a Suhanj Fitnesst, akik épeknek és sérülteknek biztosítanak sporttevékenységet, vagy Az élet az amputáció után csoportot, ahol főképp cukorbetegekkel foglalkoznak.

Zömében olyan szervezetekről van szó, amelyek korábban is együttműködtek az RCM-mel, ahol „a mentális problémákat már az első évtől belesoroltuk a fogyatékkal élők kategóriájába. Most ezen picit talán nagyobb a hangsúly, mert a járványügyi helyzet, a bezártság, a karantén nagyon sok mentális problémát vet fel, vagy félelmet, vagy szorongást vagy komfortzónán túli állapotokat.”
A koronavírus nem csak egészségügyi, hanem szociális kérdés is.

Ezért is lehetséges, hogy ezúttal csatlakozott az EMDR Európa, illetve Magyarország, akiknek kifejezetten a válság okozta stressz oldására van egy speciális módszerük. És idén valamivel hangsúlyosabbak a függőségi problémák, amelyeket a válság és a bezártság felerősíthet. Így kerül be a képbe az Anonim Alkoholisták/Narcotics Anonymous csoportja, akiknek szintén lesz saját szobájuk a Zoom alkalmazásban, és a Kék Pont Alapítvány, akik a szenvedélybetegeknek és hozzátartozóiknak tudnak segítséget nyújtani.

„Nagy boldogságunkra csatlakozott még az Incorpora, akik a foglalkoztatást-vállalkozást támogatják a megváltozott munkaképességűek körében, illetve a Nyitottak vagyunk. Tehát sokfelé, sok szervezetben van egy ilyen érzékenység. De mi mindig azt hangsúlyoztuk, hogy szerintünk a fogyatékosság kérdésében mindenki érintett. A statisztikán túl ez az egész társadalmat érinti, ezért is fontos, hogy odafigyeljünk rá, mert akkor mindenkinek jobb lehet.”

A sorból feltűnő módon hiányoznak a fogyatékos emberek képviseletével foglalkozó klasszikus érdekvédelmi szervezetek. Kérdésünkre Surányi Judit azt mondta, sajnos évek óta az a szomorú tapasztalatuk, hogy az országos fogyatékosügyi szervezetek hivatalosan nem csatlakoznak e kezdeményezésekhez. Az idei rendezvényen is szerettek volna módot adni arra, hogy egy közös porondon, mások mellett „megmutassák magukat”, de ezúttal sem válaszoltak a megkeresésekre.

Ezzel együtt a szervezetek tagságából, magánszemélyként többen is részt vesznek az RCM munkájában. Ugyanakkor, az ügy szempontjából persze fontos lenne az összefogás, ha „olyan tömeget tudnánk megmutatni, amely már a gyakorlatban is befolyással lehetne a társadalompolitikára, a döntéshozókra”.

A vasárnapi rendezvénytől a szervezők azt várják, hogy segítséget tudnak nyújtani a bekapcsolódóknak, és a jövőben is lehetőség nyíljon arra az érdeklődőknek, hogy megtalálják a támogató szervezeteket.

Maga az RCM is azt tervezi, hogy a jövőben is szervez hasonló eseményeket, például a foglalkoztatás vagy a kulturális reprezentáció kapcsán, egy-két hónapos rendszerességgel. Hiszen a most sokak által elsajátított eszközök, alkalmazások és az internet révén akár tömegek számára is megvalósulhat az akadálymentesség: szinte egy gombnyomással elérhető egy közös tér, a csoportos kommunikáció, az ország bármely pontjáról.

Bár az elmúlt hónapokban másról sem esett szinte szó, mint a járványhelyzetről és az abból adódó különféle nehézségekről, Surányi Judit szerint a közbeszédben, a vitákban „végtelenül alulreprezentáltak a sérült emberek. Noha ők gyakran a rizikócsoportokba tartoznak, miközben az idős emberek nagyrésze is látás-, hallás- vagy esetleg mozgásában sérült. Ezek a csoportok vannak talán a legfélelmetesebb helyzetben, mégis ők vannak leginkább egyedül hagyva. Azt szeretnénk, ha ők is hallatszódnának, és ha ezúttal megoszthatnánk egymással a részben közös élményeinket, ha együtt élhetnénk meg a mostani nehéz helyzetet.”

Az eseményről a Facebookon, illetve az RCM honlapján lehet tájékozódni, ahol a Zoom használatáról is találtok információkat.

https://merce.hu/2020/05/16/ok-adhatnak-erot-akik-el-tudjak-mondani-hogyan-lehet-a-karantent-tulelni/

Válasz

M Imre üzente 3 éve

Magyarországon a fogyatékkal élő emberek száma egy néhány évvel ezelőtti felmérés szerint 457.000 fő. Családtagjaikat, ismerőseiket is hozzászámolva kb. 1,8 millió embert közvetlenül pl. az akadálymentesítés, integráció, rehabilitáció, a támogatószolgálat fejlesztése, lakóotthonok és munkalehetőségek biztosítása. Ezeknek a céloknak a képviselete, valamint megvalósítása hívta életre a Rehab Critical Mass mozgalmat, amely az elmúlt években rendszeresen megtartotta családi napját, egy vidám felvonulást, amelyen mozgásukban, látásukban, hallásukban, beszédükben vagy mentálisan akadályozott emberek, valamint a velük szimpatizáló ép barátaik, ismerőseik, szövetségeseik vettek részt. Most ugyanerre számíts - csak az interneten.

Bár a szervezők a Facebookon fogják elindítani az eseményt, gondoskodtak arról is, hogy senki se maradhasson ki belőle: a Facebook-videó regisztráció nélkül is megtekinthető lesz, a csoportos beszélgetések pedig a Zoomon keresztül, nyolc különböző virtuális “szobában” zajlanak majd. Az eseménynek ez utóbbi részéhez olyan elengedhetetlen munkát végző szervezetek csatlakoztak, mint a Magyar EMDR Egyesület, Ébredések Alapítvány, Kék Pont Alapítvány, Önnállóan lakni-Közösségben élni közösség, SUHANJ! Alapítvány, Fogadj el! - Orosháza, NA -12 lépéses program.

Vegyél részt most vasárnap 18 órától az eseményen: hallgasd meg érintett és ismert emberek vallomásait a bezártságról, aztán beszélgess akár anonim módon érintettekkel és szakemberekkel a legváltozatosabb témákról. Így tényleg könnyebb a négy fal között lenni!

Nem vagyunk egyedül!

Most különösen fontos, hogy senki ne érezze magát egyedül - ehhez pedig csupán az idődre van szükség. Az idődre egy beszélgetésre, egy online találkozásra.

Szép hétvégét kíván:

aHang

Ui.: A Rehab Critical Mass szervezői hamarosan petíciót is indítanak nálunk, kövesd a fejleményekért az üzeneteinket és a Facebook-oldalunkat:

https://www.facebook.com/szabadahang/

Válasz

M Imre üzente 3 éve

A Zoom alkalmazás a Debian-alapú Linux rendszerekre így telepíthető:

https://linuxmint.hu/blog/2020/05/a-zoom-telepitese

Használata ugyanaz. :)

Más, nem Debian-alapú Linux rendszerekre is telepíthető az alkalmazás, de erről készült magyar nyelvű leírás.

Válasz

M Imre üzente 3 éve

Mire figyelj a Zoom használatánál?

Először is. Telepítsd fel a Zoom-ot a Google Play Store-ból (okostelefonra, tabletre), vagy a honlapról (asztali gépre és laptopra) innen:

https://zoom.us/download

Ingyenes! És a használat menet közben is ingyenes lesz!

Ha előre feltelepíted az eszközödre, asztali gépedre, laptopodra, akkor sokkal hamarabb tudsz csatlakozni a kiválasztott Zoom szobához a linkre kattintva.

De úgy is működni fog, ha előre nem telepíted fel, akkor viszont csatlakozáskor, le kell, hogy töltse magát a Zoom és telepítse, így ez több időt vesz majd igénybe…

Kezdés előtt szintén fontos tudnod: Ha kicsi a sávszélességed, vagyis az interneted sebessége lassú, akkor lehet, hogy csatlakozásnál választanod kell, hogy „képed legyen” vagy „hangod”, mert a kettőt egyszerre már nem bírja el a neted.

A szobákba linkeken (hivatkozásokon) keresztül lehet belépni. Ha egy megadott linkre kattintasz, egy adott szobába fogsz bejutni.

Kattintás után:

-- kiad egy kis ablakot, amiben kattints erre: „Zoom Meetings megnyitása” (majd automatikusan elindul…)

-- következő rublika, klikk erre: „Join with video” (kék)

-- majd következő kis ablakban ezt adja ki: „Join with computer audio” (kék), klikk rá! Itt már a Zoom ablaka kezd megjelenni.

-- csatlakozás előtti utolsó felirat: „Please wait, the meeting host will let you in soon”, vagyis a házigazda (host) mindjárt beenged.

-- Ha esetleg túl türelmetlen voltál, és jóval a szoba nyitás előtti időben akarsz belépni, addig kell várnod, míg a házigazda meg nem nyitja a szobát. Addig bizony sokszor olvashatod el a fönti angol mondatot!

-- ha már látod a többieket, vagy egy valakit, akkor már majdnem jó!

(Ezen állíthatsz a jobb felső sarokban lévő kis 9db-os kocka gombbal, hogy egyszerre mindenkit („Gallery View”), vagy csak azt akarod látni, aki épp beszél („Speaker view”). (okostelefonon, a formátumok közt a lapozással (jobbra-balra suhintás) fogsz tudni váltani, amit a képernyő alján található pöttyök színe jelez is..)

-- ha esetleg nem lenne hangod vagy képed, akkor bal alsó sarokban állíthatsz rajta a „mute” illetve a „video” ikonokkal.

Azért, ellenőrizd le a csatlakoztatott mikrofonodat és hangszóródat is a biztonság kedvéért. Ezt, a szobához csatlakozás előtt is megteheted a "Test audio" linken keresztül. Ettől is függhet, hogy látsz-e, hallasz-e minket, vagy mi téged!

-- a hangodon, képeden állíthatsz, illetve ki- be kapcsolhatod, ha az alul lévő „manage participants”-ra klikkelsz és a jobb oldalon megjelenő oszlopban ezt megteheted egy kis mikrofonra és kis képernyőre kattintással. De vonalban maradsz. Itt láthatod az aktuális Zoom Meeting résztvevőit is.

-- alul találsz még ilyet: „Chat”. Megnyomásával írhatsz másoknak. Akár mindenkinek (Everyone), akár pedig az Everyone lenyíló listából kiválasztott egyetlen személynek. És ők szintén írhatnak neked.

-- Ha nem szeretnél arccal, hanggal „szerepelni”, részt venni az általad kiválasztott szobában, ez a „Chat” funkció szintén jó arra, hogy megőrizd anonimitásod és írásban vegyél csak részt a kommunikációban. Az anonimitás érdekében fontos, hogy a Zoom telepítésénél olyan nevet állíts be magadnak, hogy ne legyél felismerhető, mert ez a név majd megjelenik a képed bal alsó sarkában.

-- a „Share Screen”- nel (alul) megoszthatsz képeket, file-okat, képernyődet. Erre nem valószínű, hogy szükség lesz Vasárnap. Tőled függ.

-- a „Reactions” gombbal (alul) jelezheted tetszésedet menet közben az elhangzottakkal kapcsolatban.

-- alul találsz egy „record” gombot is…

-- ha ki akarsz lépni, bármikor megteheted itt: jobb alsó sarok: „End Meeting”, majd „Leave Meeting”.

Fontos etikai szabály. Csak akkor kapcsold be a mikrofonod, amikor hozzá akarsz szólni, különben kaotikussá válik a hangzás.

Szeretettel várunk május 17-én, Vasárnap a Találkozón! :)
#nemvagyunkegyedül

Válasz

M Imre üzente 3 éve

Számunkra nagyon fontos, hogy több információt tudjunk rólatok, mi érdekel titeket, mire van szükségetek, hogyan tudnátok a legjobban használni az oldalt.
Ennek érdekében a következő napokban néhány ezzel kapcsolatos kérdést teszünk fel nektek, kérlek, válaszoljatok minél többen! A válaszokat, természetesen anonim formában kezeljük.
Az alábbi témák közül, MELYIK ÉRDEKEL vagy MELYIKRE LENNÉL LEGINKÁBB KÍVÁNCSI. Több választ is megjelölhetsz és hozzá is fűzhetsz!

https://www.facebook.com/events/227165245224595/permalink/235140854427034/

Válasz

M Imre üzente 3 éve

Szolgálati közlemény!

Eseményünk végig feliratozva zajlik, viszont a Zoom szobákba előre kell tudnunk, hogy hány hallássérült résztvevőre számíthatunk és mely szobákban. Kérünk titeket- akik érintettek a kérdésben jelezzétek pénteken 18 óráig, itt kommentben, vagy írjatok nekünk üzenetet, hogy úgy készülhessünk.

https://www.facebook.com/events/227165245224595/permalink/236215810986205/

Válasz

M Imre üzente 3 éve

Holnap reggel a Klubrádió Reggeli Gyors Klubrádió műsorában beszélgetünk Imre Para Kovács -csal az eseményünk részleteiről

https://www.facebook.com/watch/?v=847461455734634

Válasz

M Imre üzente 3 éve

...és akinek nem sikerült felkelni ma reggel 8 órakor, az itt hallgathatja meg a Tilos Rádió adását és a beszélgetést velünk az esemény részleteiről:
Köszönjük Tilos Héttérítő
-- Online 6. Rehab Critical Mass együttlét #nemvagyunkegyedül

https://www.mixcloud.com/kriptoform/rcm-2020-sur%C3%A1nyi-judit-%C3%A9s-b%C3%A1der-rich%C3%A1rd-a-tilos-r%C3%A1di%C3%B3ban/

Válasz

M Imre üzente 3 éve

„A fogyatékkal élők most sem maradnak egyedül”
https://fal.444.hu/2020/05/11/a-fogyatekkal-elok-most-sem-maradnak-egyedul
2020. május 11.

„A Rehab Critical Mass résztvevőit nem tarthatja vissza a koronavírus vagy a karantén: a fogyatékkal élők és a velük szimpatizálok ebben az évben is találkoznak, csak egy kicsit másképp” - olvasható az „alulról építkező társadalmi mozgalom” közleményében.

Az eddigi öt „vidám felvonulás” során több száz ember ment végig a belvároson, hogy felhívja a figyelmet a mozgásukban, látásukban, hallásukban, beszédükben vagy mentálisan akadályozott emberek életének jobbá tételéhez szükséges intézkedések hiányára, elégtelenségére. Illetve hogy egyáltalán láthatóvá váljon ez a nagyon is népes társadalmi csoport, hiszen ahogy friss közleményükben írják: Magyarországon a fogyatékkal élő emberek száma – egy néhány évvel ezelőtti felmérés szerint - 457.000 fő, vagyis családtagjaikat, ismerőseiket is hozzászámolva mintegy 1,8 millió embert közvetlenül érint például az akadálymentesítés, az integráció, a rehabilitáció kérdése, a támogatószolgálat továbbfejlesztése, lakóotthonok- és munkalehetőségek biztosítása.

A szervezők szerint a veszélyhelyzet idején különösen fontos, hogy senki ne érezze magát egyedül, ezért úgy döntöttek, idén online Rehab Critical Mass lesz.

Ehhez először is felhívást tettek közzé, rövid videókat vártak, amiben bárki elmondhatja, számára mi a legnagyobb lemondás a karantén alatt, mi a legfontosabb hozadéka a bezártságnak, mi lesz az első dolga, ha véget ér, és mit üzen azoknak, akik nehezen viselik. Az alapítvány ügyvezetője, Surányi Judit azt mesélte a 444-nek, hogy jó sok, 50-60 videó érkezett be, fogyatékkal élők és ismert emberek, színészek osztották meg velük, hogyan töltik a napjaikat. A május 17-ei élő online esemény első részében ezekből vetítenek válogatást.

A második rész pedig egy páratlan lehetőség: a résztvevők választhatnak nyolc Zoom-szoba közül, ahol különböző szakemberek, a legaktívabb hazai és nemzetközi szervezetek képviselői várják a kérdéseket és adják az ötleteket. Ott lesz például a Magyar EMDR Egyesület, az Ébredések Alapítvány, a Kék Pont vagy éppen a SUHANJ!

Surányi Judit azt is hangsúlyozza, hogy most, amikor mindenki próbál eligazodni a videókonferenciák világában, ez az online esemény egyben „akadálymentesítő projekt”, amivel a fogyatékkal élőkhöz is közelebb lehet hozni a netes érintkezés ilyenkor különösen hasznos formáit.

Idén nem lesz piknik a Clark Ádám téren, de egy gombnyomással olyan embereket sikerülhet közelebb hozni egymáshoz, akiknek eddig nem volt lehetőségük beszélgetni, találkozni.

Ez az alapítvány honlapja sok hasznos infóval,

http://rehabcriticalmass.hu/

ez meg a Facebook-esemény:

Vasárnap 6 óra, #nemvagyunkegyedül

https://www.facebook.com/events/227165245224595/

Válasz